Rechtzoekenden in Gelderland dreigen dupe te worden van tekort aan sociaal advocaten

In een echtscheidingszaak is het vinden van een sociaal advocaat bijna niet meer mogelijk voor mensen die aangewezen zijn op de gefinancierde rechtshulp. Ook als het gaat om het vreemdelingen- en asielrecht en het sociale zekerheidsrecht dreigen rechtzoekenden buiten de boot te vallen. Die conclusie trekt de Onderzoeksgroep OpRecht Begrijpelijk van de HAN University of Applied Sciences. Het onderzoek naar de problemen van sociaal advocaten in Gelderland is gedaan in opdracht van de Orde van Advocaten Gelderland.
Het is essentieel dat iedereen in Gelderland de hulp van een sociaal advocaat kan inroepen. Het is een topprioriteit van de Gelders Orde om de toegang tot de sociale advocatuur te kunnen garanderen”, aldus mr. Wouter Timmermans, deken van de Orde van Advocaten in Gelderland.

De onderzoekers adviseren de Orde om meer in te zetten op samenwerking op regionaal niveau en de sociale advocatuur positiever te positioneren. Er is behoefte aan ondersteuning bij de overstap naar digitaal werken en om de samenwerking tussen commerciële kantoren en sociaal advocaten te stimuleren. Net als het delen van kennis en het gebruik van databanken.
Uit het onderzoek blijkt dat de vergoeding van sociaal advocaten die gespecialiseerd zijn in personen- en familierecht, het asiel -en vreemdelingenrecht en het sociaalzekerheidsrecht lager is dan in het strafrecht. Advocaten die hebben meegewerkt aan het rapport willen dat de vergoedingen gelijk worden getrokken. Er zijn ook advocaten die geen probleem hebben met de lagere tarieven. Sociaal advocaten zijn een onmisbare schakel. Bij bijvoorbeeld een echtscheiding moeten beide echtlieden een advocaat in de arm te nemen.

Uit het rapport van de HAN University of Applied Sciences blijkt dat door sociaal advocaten een gebrek aan samenwerking en kennisdeling wordt ervaren. Dit komt door een grote versplintering in eenmanszaken en omdat samenwerking met commerciële kantoren voor veel sociaal advocaten onwenselijk is. De sociaal advocaten geven aan dat door het tekort aan sociaal advocaten doorverwijzen steeds moeilijker wordt. Bovendien lijdt het beroep onder een negatief imago, wat extra zorgen oproept over de toekomst van de sociale advocatuur. Dit tekort kan ertoe leiden dat rechtzoekenden mogelijk niet altijd de juiste rechtshulp krijgen.

Om het probleem op te lossen heeft de Raad van de Orde Gelderland, de Commissie Sociale Advocatuur ingesteld. Voorzitter is mr. Linda Hauwert, portefeuillehouder gefinancierde rechtsbijstand.

De deken gaat in gesprek met de grotere commerciële advocatenkantoren om te kijken of sociaal advocaten gebruik kunnen maken van cursussen of intervisie bijeenkomsten en kennisbanken kunnen delen. De deken wil bijeenkomsten voor studenten gaan organiseren over de sociaal advocatuur samen met de Radboud Universiteit en HAN University of Applied Sciences.

Tekort aan sociaal advocaten in meerdere Nederlandse regio’s
Uit een verkennend onderzoek van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) onder sociaal advocaten en doorverwijzers uit de eerste lijn blijkt ook dat er in meerdere Nederlandse regio’s een tekort is aan sociaal advocaten. Er is minder juridische hulp beschikbaar dan 4 jaar geleden en daardoor meer kans op escalatie van juridische problemen. Hierdoor staat de toegang tot het recht voor mensen die afhankelijk zijn van gefinancierde rechtsbijstand onder druk.
De NOvA roept het kabinet op met spoed verder te gaan met het bieden van perspectief aan sociaal advocaten.

Meer informatie: https://www.advocatenorde.nl/nieuws/tekort-aan-sociaal-advocaten-in-meerdere-nederlandse-regios

Klik hier voor het eindrapport: Onderzoeksverslag OvAG


Voor een nadere toelichting is mr. Wouter Timmermans, de deken van de Orde van Advocaten Gelderland en/of mr. Linda Hauwert, voorzitter Commissie Sociale Advocatuur, beschikbaar. U kunt daartoe een e-mail sturen naar info@ordegelderland.nl.

Terug naar het nieuws-overzicht